Vatsalihasten erkauman uusiutuminen - pettänyt aiempi erkaumakorjaus
Erkauman uusimisilla tarkoitetaan suorien vatsalihasten välin levenemistä uudelleen erkaumaleikkauksen jälkeen. Uusimiselle ei ole yhtenäisiä kriteereitä, eli se, mikä varsinaisesti lasketaan uusimiseksi, on veteen piirretty viiva. Uusiutumisen määritelmäksi on esitetty suorien vatsalihasten yli 2–3 cm väliä.
Erkauma voi varhaisessa vaiheessa leikkauksen jälkeen uusiutua äkillisesti repeämällä tai prosessi voi olla hitaampi.
Tällä sivulla:
Taustaa
Olen tutkimustyössäni keskittynyt vatsalihasten erkauman leikkaushoitoon, ja tehnyt plastiikkakirurgian alan väitöskirjan erkauman leikkaushoidosta. Olen leikannut toista sataa erkaumapotilasta erilaisilla tekniikoilla, ja tehnyt pitkäaikaisseurantaa niiden tuloksista. Olen korjannut lukuisia aiemmin leikattuja erkaumia, ja törmännyt erilaisiin tyräkorjauksiin erkaumaleikkauksen yhteydessä.
Erkaumakorjaukstekniikkana HELP-abdominoplastia mahdollistaa tarvittaessa erkauman, tyrän, ja sivusuuntaisen löysyyden (lateraalinen laksiteetti) korjaamisen samanaikaisesti ja kestävästi.
Olen myös kirjoittanut erillisen tekstin erilaisista vatsalihasten erkauman leikkaustekniikoista. Yksityisellä erkauman leikkaukseen on mahdollista yhdistellä myös muita plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.
1. Vatsalihasten erkauman äkillinen repeäminen
Äkilliseen tilanteeseen voi olla syynä tikkien pettäminen, missä käytetty ommellanka katkeaa tai kudokset repeytyvät ommelluista kohdista. Yksi mahdollinen syy voi olla nopeasti sulava ommelmateriaali, joka sulaa ennen kuin kehon kudokset ovat liimautuneet yhteen. Toinen mahdollinen syy on leikkaustekniikka, missä yksittäisiin ompeleisiin ja kudoksiin kohdistuu liikaa painetta liian pienellä alueella. On oletettavaa, että repeämiset liittyvät ponnistustilanteeseen. Toisaalta suurimmalla osalla potilaista on toipilasvaiheessa tilanne, missä vatsa voimakkaasti pullistuu tai kramppaa, kuten aivastaminen, oksentaminen, liukastuminen ja samalla vatsassa tuntuu kipuvihlaisu. Usein potilaat säikähtävät, että nyt meni jotain rikki.
Leikkaan omat erkaumapotilaani lähes yksinomaa HELP-menetelmällä (siitä lisää alla). Vastaani ei ole tullut yhtään HELP-menetelmällä leikkaamaani potilasta, jonka erkaumakorjaus olisi pettänyt toipilasvaiheen aikana.
2. Erkauman hidas uusiutuminen
Hitaasti palautuvassa erkaumassa syyt ja seuraukset ovat usein epäselvemmät. Yleisesti kudosten venyminen selittää asiaa osin.
Oletan, että iso osa oireisista uusimista johtuu siitä, että ensimmäisessä leikkauksessa lihaskalvo on kokonaisuudessaan jätetty turhan löysäksi. Toisin sanoen B-tyypin erkaumaa, lateraalista laksiteettia ei ole huomioitu ensimmäisessä leikkauksessa. Lihaskalvon löysyys tällöin tasoittuu ja sivukalvon rentous "valuu" ajan myötä myös vatsalihasten väliin.
Perustan väitteeni siihen, että olen leikannut kymmeniä naisia, joilla erkauma on uusinut leikkauksen jälkeen ja näiden potilaiden kohdalla vaikutelma on jälkikäteen arvioituna ollut se, että aiemmassa korjauksessa on keskitytty ainoastaan vatsalihasten väliin, eikä kokonaislöysyyttä ole huomioitu riittävästi.
3. Mitä haittaa uusimisesta on?
Erkauman uusiutumisesta ei välttämättä ole mitään haittaa, jos erkauma palautuu hitaasti ja osittain.
Lievä erkauma itsessään on hyvin tavallinen väestössä, ja suurella osalla se on oireeton. Jos asiasta ei ole esteettistä (pullottava vatsa) tai toiminnallista haittaa, on suorien vatsalihasten numeerinen arvo vain ominaisuus, eikä asiaa tarvitse pohtia sen tarkemmin.
Ikääntyminen vaikuttaa myös lihaskalvoon: suorien vatsalihasten väli kasvaa ikääntyessä ja tämä tendenssi on myös leikkauksen jälkeen. Ei ole todettu, ilmiö aiheuttaisi mitään oireita tai haittaa.
Jos taas erkauma uusiutuu oireisena, voidaan harkita uusintaleikkausta.
4. Uusiutuneen vatsalihasten erkauman leikkaus
Uusintaleikkaukset ovat teknisesti työläämpiä, sillä kudoksiin muodostuu aina arpea paranemisen yhteydessä. Tämä usein vaikeuttaa kirurgiaa. Uusintaleikkausten yhteydessä kirurgin kokemuksesta on erityisesti hyötyä.
Uusintaleikkaus on viisasta ajoittaa aikaisintaan 12 kk primäärileikkauksen jälkeen. Tällöin kudokset ovat riittävästi toipuneet, lymfakierto on etsiytynyt uuteen tasapainotilaan ja arpi sekä iholla, että sisällä koko leikkausalueella on kypsynyt.
Leikkaussuunnittelussa tulee myös ottaa huomioon aiemman leikkauksen arvet ja siten esteettinen tulos on yhdistelmä vanhaa tulosta ja uutta leikkausta. Myöskään esteettinen tulos ei välttämättä ole niin hyvä kuin mitä hyvin tehdyllä ensimmäisellä leikkauksella olisi saavutettu. On aina helpointa kaikille osapuolille, että ensimmäinen leikkaus olisi myös viimeinen.
5. Mitä itse voi tehdä uusiutumisen riskin minimoimiseksi?
Jotta lihaskalvo saa toipua rauhassa, tulee liikuntaa ja muu ponnistelu rytmittää leikkauksen jälkeen core-tuen hallinnan ja kestävyyden mukaan.
Ensimmäisten viikkojen-kuukausien ajan leikkauksen jälkeen käytetään tukivyötä.
Syvän tuen kuntoutuksen merkitys on olennainen toipilasvaiheessa. Harjoittelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen leikkausta ja jatkaa harjoitteita asteittain leikkauksen jälkeen. Kun core-tuki pitää, lihaskalvo ei jatkuvasti altistu vatsan pullottamiselle. Toki syvän tuen harjoittelu leikkauksen jälkeen on erittäin tärkeää myös ryhdin ja optimaalisen toiminnallisen tuloksen kannalta. Toipilasvaiheessa vaiheessa kiität itseäsi jokaisesta leikkausta edeltäneestä fyysisestä harjoituksesta.
6. HELP! - eli HELP-menetelmä vatsalihasten erkauman leikkauksessa
HELP (Hydrodissection assisted, Extended Lateral Plication) -tekniikassa erkauma korjataan kahdella eri ommellangalla, kolmessa kerroksessa. Toinen ommellanka on paksu, sulamaton, punottu lanka ja toinen lanka on paksu sulava väkälanka.
Olennainen HELP-tekniikan painotus on B-tyypin erkauman (sivusuuntaisen löysyyden, lateraalisen laksiteetin) huomioiminen. Tämä tarkoittaa riittävän napakkuuden palauttamista lihaskalvoon kokonaisuudessaan, ei ainoastaan suorien vatsalihasten väliin.
HELP-tekniikan tulokset ovat olleet erinomaiset ja tekniikasta on tieteellistä näyttöä. (doi: 10.1097/PRS.0000000000010637.) Vuosikontrollissa ultraäänellä tarkastellen vatsalihakset ovat potilaillani olleet muutaman millimetrin päässä toisistaan. Pidän tätä tavoitetilana oireisessa erkaumassa, sillä oletan, että ”ylikorjattu” tulos on hyvä kokonaisnapakkuuden kannalta.
Omista potilaistani muutama on oksentanut rajusti leikkauksen jälkeen, pari potilasta on saanut noro-virustartunnan parin viikon sisällä leikkauksesta. Useat potilaat ovat aivastelleet ja sairastuneet flunssaan toipilasaikana. Yhdenkään erkauma ei ole HELP-korjauksen jälkeen uusiutunut. Ainoa HELP-tekniikalla tehdyn korjauksen jälkeinen uusiutuma oli potilaalla, joka sai iltatähden leikkauksen jälkeen, eikä vatsa kestänyt uutta raskautta. Toiminnalliset oireet palasivat ja vatsa oli ulkoneva. Erkauma korjattiin häneltä onnistuneesti 1,5 vuota raskauden, ja imetyksen jälkeen.
HELP on erinomainen menetelmä uusiutumisissa. Hydrodissektio helpottaa arpisissa kudoksissa työskentelyä merkittävästi, ja tekee siten leikkauksesta turvallisemman.